Benim Hikayem

BENİM HİKAYEM

Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle "Benim Hikayem" projesi kapsamında Durugöl Ortaokulu müdür yardımcısı Penbegül DUYAR TUNÇ' un koordinatörlüğünde yürütülen, Ordu'da katılmak için seçtikleri Altınordu ilçesi Durugöl Ortaokuluna 23/09/2021 Perşembe günü saat 10.00 ile 15.00 arasında 8. Sınıf öğrencileriyle buluşarak "Kameramanlık, Senaryo yazımı ve Montaj" eğitimi verildi.

Öğrencilerin sınıflarına kadar gelip gelecekte meslek tercihini yaparken yapmış oldukları bu mesleği de tanıyarak ve bilerek seçmeleri, öğrencilere bir set kamera, bir film nasıl çekilir, kamera açıları, ölçekler, senaryo yazımında dikkat edilecek hususlar ve montaj teknikleri eğitimi verildi.

Her birinin izlediği televizyon ekranında olup bitenlerin nasıl hazırlandığı anlatılarak ufukları açıldı.

Benim Hikayem Projesi Türkiye'de 10 ilde gerçekleşmekte olup Muğla, Aydın, İzmir, Osmaniye, Gaziantep, Elazığ, Ordu, Çorum, Zonguldak, Sakarya illeri de sırayla 10.000 km kat edilerek gidilen 17 okulda eğitim verildi.

Kameramanlık eğitimi, senaryo yazımı Dernek Başkanı Aytekin POLATEL tarafından, Montaj (kurgu) eğitimi ise Dernek üyesi Sinan DEMİRKAYA tarafından verildi. Eğitimlerde kamera çeşitleri (Profesyonel kamera, hareketli kamera, hava çekimi(drone) kameralar ve kameraların teknik özellikleri, kamera yedek parçaları uygulamalı olarak gösterildi. Kamera aküsü, kaset, objektif, kamera ışığı, tripot ile kameranın ekipmanları gösterildikten sonra öğrenciler sırayla kamera vizöründen bakmaları sağlandı. Okulda kurulan klip setinde kameraman, yönetmen, makyöz, ışıkçı, klaketçi, kameraman ses sanatçısı oldular. Öğrencilere hayal ettikleri bir hikayenin senaryo haline gelirken aşamaları ve film oluncaya kadarki serüveni anlatıldı. Öğrencilere çekilen görüntülerin montaj bilgisayarına aktarılması ile video filmlerin nasıl kurgulandığı ve montaj evreleri hakkında bilgiler verildi. Senaryo yazımında ise klibin çekim planlarına göre ses ve görüntüyü bir araya nasıl getirileceği anlatıldı.

Öğrencilerimiz projede ne hissettiklerini, nasıl karşıladıklarını duygu ve düşüncelerini anlatan mektuplarını Aytekin ve Sinan abilerine yazarak gönderdiler.

05.12.2021 238